Léto z pohledu Tradiční čínské medicíny

Léto v TCM náleží k elementu ohně, k orgánu srdce a tenkého střeva, jeho barvou je barva červená a chuť hořká. A i přesto, že začátek léta dle našeho kalendáře očekáváme až v 2.polovině června, dle taoistického kalendáře začalo již na přelomu dubna a května.Emoce, které k létu a srdci patří, jsou radost, vášeň, štěstí, smích.

Energie léta je silně Yangová, stejně jako energie ohně. Vše směřuje ven, v přírodě vše kvete, zraje, dospívá. A i my bychom měli respektovat energii přírody a tím kultivovat svou vnitřní energii Qi. Proto využijme dlouhých letních dnů, vyražme do přírody, na procházky, meditujme, pojďme si zaplavat a setkávejme se s přáteli. Díky tomu můžeme načerpat energii, kterou budeme potřebovat pro další období podzimu a zimy.  

Pokud je element ohně ve své rovnováze, naše srdce je zdravé a silné, mysl je klidná, máme kvalitní spánek a cítíme se šťastně a spokojeně. Pokud ale něco naruší tuto rovnováhu, mohou se objevit potíže se spánkem, deprese, nervozita, bušení srdce.

A jak tedy udržovat naše srdce v létě v dobré kondici?
Kromě již výše zmiňovaných aktivit (procházek, plavání, setkávání s přáteli) jsou neméně důležitá pravidla ve stravování. Chuť, která patří k létu je hořká – to proto, že hořká chuť má ochlazující účinek, vstupuje do srdce a čistí tam nadměrné horko.

Základní zásady:

Jídla by měla být pouze krátce tepelně upravovaná  – krátké osmahnutí, vaření, blanšírování, vaření na páře, dušení. Vyvarujme se dlouhému pečení, smažení, i s grilováním to nepřehánějme.

Jezme dostatek osvěžujících potravin a hlídejme si dostatek tekutin. Ale pozor na ledové nápoje! I v létě bychom se jim měli vyvarovat. Příliš zachladí naše trávení a žaludek má potom spousty práce se zahřátím na naši tělesnou teplotu a generuje tím zbytečné patologické horko v organismu.

Strava by měla být lehká a je vhodný i občasný půst.

Potraviny, které jsou vhodné pro letní období jsou:

  • Obiloviny – pohanka, amarant, kukuřice, čerstvé pšeničné klíčky, quinoa
  • Luštěniny – mungo, tofu
  • Zelenina – špenát, kapusta, čekanka, rukola, listy pamplelišky, listový salát, okurky, melouny, rajčata
  • Ovoce – jakékoliv dobře zralé ovoce, jablka, hrušky, melouny, citrusy, jahody, bobuloviny a mnoho dalších, tak jak postupně v létě dozrávají
  • Bylinky a koření – chryzantéma, máta, heřmánek, muškátový oříšek, levandule, měsíček, bazalka, tymián, slez, dobromysl
  • Nápoje – voda s citronem nebo s okurkou,  zelený nebo jasmínový čaj, obilné kávy, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy
  • Vhodné je i koření pálivé chuti (pepř, chilli papričky), které podporuje pocení a tím přirozeně ochlazuje naše tělo.

Naopak omezit bychom měli vysušující a energeticky horká a náročná jídla – káva, tvrdý alkohol, černý čaj, maso, vajíčka, semínka. Pozor i na zahřívací koření jako je zázvor, hřebíček, skořice.

Ale hlavně – jídlo si užívejme, jezme s chutí a vědomě.

Takže hurá ven a radovat se z léta, protože RADOST je přece emocí LÉTA!

LéTo

Napsat komentář